Het leven is grillig en kan een hoop narigheid op ons pad werpen. Deze narigheid is niet altijd te voorkomen en soms zo groot dat het moeilijk is om het alleen te dragen. In dat geval kan een psychologische behandeling houvast bieden en de weg voorwaarts weer vrijmaken.

Maar ook wanneer we ons in rustig vaarwater bevinden, worden we soms geplaagd door heftige emoties, irrationele gedachten of inadequaat gedrag. Ook dan kan een psychologische behandeling verlichting geven, door het inzicht in de klachten te vergroten en een verandering in vaste patronen te bewerkstelligen.

Wanneer mensen te maken krijgen met narigheid of last hebben van hun emoties, gedachten of gedrag, kan dat er tevens voor zorgen dat we moeilijkheden ondervinden in onze relaties met anderen of geconfronteerd worden met problemen rond intimiteit en seks. Behandeling kan dan helpen om spanningen te verminderen en alle opties zichtbaar te maken.

Dít is het mijn idee van een psychologische behandeling: Houvast bieden wanneer het leven grillig is, oude patronen doorbreken en nieuwe mogelijkheden verkennen. Dit alles met als doel om beweging te creëren wanneer u vastgelopen bent!

Heeft u het gevoel vast te zitten? Dan is dít het moment om contact op te nemen!

"EMDR is een krachtige methode om de impact van nare gebeurtenissen te verminderen. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst, verdriet, schaamte of schuld. Je kunt je weer vrijer voelen en meer genieten van het leven."

- Francine Shapiro, grondlegger van EMDR.

WAT IS EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

WANNEER EMDR?

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

Vastlopen in de verwerking kan ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen, soms merk je dat je je anders voelt of dat je anders op je omgeving reageert. Deze veranderingen kunnen heel duidelijk zijn, maar gaan vaak ook heel sluipenderwijs. Dan zijn er anderen in je omgeving die je erop wijzen. Vaak merk je dat je je niet goed voelt, maar je realiseert je wellicht niet dat deze veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis.

Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten, zoals angst, somberheid of slaapproblemen. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.